La trecerea dintre veacurile al XVII-lea si al XVIII-lea, conducatorii Bisericii Romane a Principatului Transilvaniei au vazut o posibilitate de afirmare identitara spre propasirea culturala a turmei pe care o conduceau – hotarand Unirea religioasa cu Roma.
Nu stim cum ar fi aratat astazi istoria Romaniei fara pleiada de carturari formati la Scolile Romei. Ne este insa foarte clar determinismul si inlantuirea faptelor: Biserica – Scoala – Politica Nationala a Romanilor ardeleni.
Un lucru pe care l-am aflat recent ne apasa constiintele si nu ne permite sa ramanem indiferenti – cum e posibil ca mormantul unui vizionar, care a pus temelia unei Biserici Nationale, sa fie practic „arestat” in curtea cea mare a unei Biserici (inca) neretrocedate?
Cand veti ajunge la Alba Iulia, sa popositi si sa spuneti o rugaciune la mormantul lui Athanasie Anghel, Mitropolitul Unirii noastre cu Roma. Mare atentie insa la caini si calcati cu grija, sa nu striviti cucuruzul fratilor nostri :-)!
Pentru cei care nu puteti ajunge, am considerat important sa inregistrez textul de pe piatra de mormant. Puteti viziona, mai jos – cu scuze pentru tremuratul camerei si vocii…
1 iunie 2011 at 1:17
Astfel, cu ajutorul tehnologiei, s-a putut ridica pe youtube un film cu randurile de pe piatra mormantului lui Atanasie Anghel. (Apostolica Romana si nu română)
1 iunie 2011 at 5:17
As sublinia: tehnologiei „rudimentare” – e vorba de un telefon mobil cu care s-au captat sunetul si cele cateva imagini tremurate … A fost insa singura solutie, pentru ca poza cu textul intreg, asa cum este zabrelit acum – nu se poate face.
Multumim pentru corectura, a fost tras „din prima”, fara „duble”!
2 iunie 2011 at 8:41
Si noi am fost impresionati de starea jalnica a mormantului. Si noi am propus macar o alee de acces …
2 iunie 2011 at 9:56
Asta e situatia actuala, Iulia! Dupa 20 si mai bine de ani, normalitatea inca nu se defineste prin fratietate sau macar toleranta – iar Legea umbla inca prin lume, cu capul spart. Ce m-a impresionat in plus: bustul lui Mihai Voda Viteazul, si inscriptia de pe Sfanta Biserica, acel pasaj in care se sugereaza ca Biserica greco-catolica a fost cladita cu pietre ale fostei Biserici ortodoxe.
Singurul loc unde am ramas la fel de surprins a fost Biserica de la Ungheni. Am inteles ca TVR a facut un reportaj pe tema asta, sa-l cautam pe net.