Site-ul http://forumconstitutional2013.ro/ este unul complet si complex.
Insa necunoscut publicului larg – de aceea, as adauga „nefunctional”, in sensul implinirii scopului pentru care a fost creat. Citez „Forumul Constituţional este deschis tuturor cetăţenilor României” … ori, pentru aceasta, se cuvenea sa existe o campanie de informare foarte ampla, ale carei performante sa fie cuantificate in indicatori media ( temerarul target „all/toti”, a fost atins in proportie de x%, fiecare cetatean a auzit mesajul de cate n ori, si y% au raspuns „Da, am auzit de existenta acestui site si de dezbatere!” , la finalul Campaniei).
Mai bine, s-ar fi gasit formularea „Forumul Constitutional este un site dedicat tuturor cetatenilor romani cu drept de vot, care au acces la internet”. Ar fi fost poate mai corect fata de Adevar, dar hai sa spunem ca in graba si in timpul muncii, se pot face greseli. Sa nu fim carcotasi – numai cine nu munceste, nu greseste, nu-i asa?
Totusi, titlul ne-a venit ca o concluzie a Mesei Rotunde la care am participat ieri, alaturi de Parintele Dr. Coriolan Muresan. Aceasta a avut loc in Parlamentul Romaniei, au participat numeroase organizatii non-guvernamentale, asociatii si fundatiii: monarhisti, ecologisti, laici, …
De ce consideram actuala initiativa sortita esecului, poate chiar o manevra de discreditare a Presedintelui Senatului, care sa nu uitam, conduce Comisia Parlamentara de Revizuire a Constitutiei si va fi implicit tras la rost pentru rezultat (un rezultat care NU are cum multumi pe toata lumea) … ?!
Pentru ca s-a pornit de la o tema simpla. Atat de simpla, incat parea rezolvabila, in timp rapid. Antonescu a muscat o nada, greu de refuzat: in actuala Constitutie exista prevederi care structureaza o Putere Executiva Bicefala – luptele dintre Palate (Cotroceni si Victoria) sunt de notorietate. Hai sa schimbam din temelii starea asta de lucruri, hai sa diminuam puterile Presedintelui pentru ca Guvernul sa nu fie o simpla marioneta in mainile unui om, ci sa reprezinte vointa poporului (majoritatea parlamentara exprimata in alegeri).
Tema va fi fost simpla, insa doar in aparenta.
Iata cum, tema s-a complicat tot mai mult, iar Comisia de Revizuire a Constitutiei s-a vazut in situatia de a revizui … ISTORIA Poporului Roman, spunand cine, de ce, cu ce si cu cat a contribuit la nasterea, dezvoltarea si mentinerea in viata a NATIUNII ROMANE!
Suntem perfect de acord ca IDENTITATEA NATIONALA trebuie aparata, mai ales in contextul contopirii noastre (liber exprimata), in sanul „etosului european”. DAR, acest lucru trebuie sa se faca avand mult calm, multa rabdare si mai ales un mare bun-simt. Din pacate, in momentul in care „lucrezi la comanda”, nu poate fi vorba de a respecta Adevarul.
Poate revizuirea Constitutiei se va amana (adica se va extinde perioada de dialog cu societatea civila, absolut necesar in opinia noastra). Poate nu, si atunci vom avea o Constitutie revizuita … pentru prietenii de conjunctura, prietenii Domnului Antonescu. Iar viata ei va fi tot atat de scurta, pe cat conjunctura care a generat-o.
_____________________________
(*) Mentionam ca tema principala a fost bruiata de alte teme – si sunt destule: resursele naturale, casatoriile intre homosexuali, dreptul la viata … Toate, lucruri extrem de importante, care necesita cohorte de specialisti si filosofi ai eticii aplicate …
27 iunie 2013 at 17:33
O parere. constitutia va fi revizuita, deci misiunea va fi indeplinita. Ca nu va rezulta o lucrare buna, de acord. Lucrarea nu poate fi altfel decat sunt mesterii care se ocupa de ea. Iar Forumul este o formalitate. Nu se poate face media tuturor parerilor.
27 iunie 2013 at 18:40
Nu putem cunoaste viitorul, si ceea ce am scris trebuie luat tot ca o parere, personala. Dar ea s-a conturat dupa ce am participat la o intalnire de 3 ore, din care am tras niste concluzii. Nu fac pariuri, dar presiunile sunt mai mari decat si-a imaginat cineva la inceput. De aceea, nu am stiut de Forum pana acum – o investitie importanta, despre care SE CUVENEA SA AFLAM MAI DEVREME… E grav pentru democratie cand treburile publice, generale, se ascund in spatele unor usi inchise!
29 iunie 2013 at 22:22
Constitutia ar trebui revizuita mai ales in punctele ei privitoare la prerogativele unor institutii:presedentie, curte constitutionala, DNA, etc. Sunt atat de multe care nu sunt cum ar trebui ca….
Ce se incearca acum a se schimba pare cu lucru bun, dar ca ori ce mar are si ceva otravit – REGIONALIZAREA.
NU SUNT DE ACORD CU REGIONALIZAREA -este primul pas spre dezmembrarea tarii asa cum se tot incearca inca din anii „90. Am ramas, datorita izolarii de pana in 1989 singura tara cu rersurse naturale din Europa. Tara foarte bogata in continuturi variate de minerale dar in concentratii care deabia acum, cu criza epuizarii unor zacaminte bogate, devin atractive. Acesta este unul din secretele Romaniei. De asta se doreste dezmembrarea prin regionalizare. Aceasta este parerea mea.
30 iunie 2013 at 7:22
De acord cu Dumneavoastra!
Istoric, ne-am format si existam in provincii care au un caracter personal, un parfum aparte: Oltenia, Muntenia, Moldova, Bucovina, Maramures, Crisana, Banatul, Transilvania, Dobrogea, Basarabia, Cadrilaterul. Daca ar fi sa facem pe plac nu-stiu-cui-ne-o-cere, atunci raspunsul la regionalizare ar trebui sa fie – noi avem deja regiunile noastre istorice, dar acestea au decis ca UNIREA lor este mai importanta decat REGIONALISMELE – care le-ar putea separa, identifica individual mai mult decat este cazul. S-ar crea decalaje si mai mari decat cele existente si de-aici s-ar dezvolta natural tendintele separatiste …
Sa fie oare regionalizarea adevarata miza? Nu m-am gandit atat de departe, dar este posibil!
Multumim de a ne fi atras atentia!
30 iunie 2013 at 17:53
Raspunzand unor opinii pot zice ca sunt pentru dezmembrarea totala a tarii pana la orase si sate.Ma gandesc ca cei ce se opun dezmembrarii leinus e frica ca pierd pomana adica niste judete care lucra si pentru ei….noi am cam vrea sa scapam de ele alde teleorman,botosani etc cu prezenta mare la vot,la moaste si la crisma satului si mai mica la munca si platit taxe.Ia sa ramaie 75-80 % din bani pe plan local si cine e pe minus cu bugetul sa se desfiinteze fie ea primarie,consiliu etcSi sa se dezmembreze ca nu ni-i hazna nici de ele nici de tati troagarii din parlament
Presedintele sa-l alegem noi-forma de control direct,si in plus sa se legifereze o pondere mai mare a plebiscitului-referendum.Eu cred ca din contra prerogativele presedintelui trebuie completate-cu dreptul de dizolvare a camerei,si daca presedintele revine dupa referendum sa se dizolve camera.Trebuie dizolvata o camera ca nu ne trebuie atatia paraziti etc etc
30 iunie 2013 at 18:04
Domnule Paulica, de ce nu doriti sa revenim la Monarhie? Nu v-ati saturat de minciuna?
Tara noastra e frumoasa asa intreaga, iar modalitati de a da anumite privilegii si a stimula oamenii sa munceasca au existat in toate timpurile istorice.
Trebuie numai sa identificam cele care ni se potrivesc!
Pe acest blog nu facem poitica, dar, daca doriti – va provoc la o discutie mai ampla pe http://www.calindiaconu.wordpress.com
Salutari!
30 iunie 2013 at 22:55
MA NUMESC STEFAN POP BUCURESTI SUNT DE PAREREA URMATOARE
NE-AR FI BINE CA IN NOUA CONSTITUTIE SA FIE SUBLINIAT SI INTARIT
ROLUL MONARHIEI ROMANE! CACI MONARHIA ROMANA A FACUT CEVA
PTR.TARA. SA FIE SPECIFICAT MAI CLAR ROLUL CULTELOR RELIGIOASE
IN BUNA DEZVOLTARE A TARII.REGIONALIZAREA TARII POATE FI FACUTA
DOAR PORNINDU-SE DE LA CRITERII ECONOMICE SI NICIDECUM DE LA
ALTE CRITERII.
TOTODATA AR TREBUI SA FIE PASTRATA UNITATEA STATALA SI SPECIFICUL ROMANESC PE CARE SUNTEM DATORI SA LE
PASTRAM.
MULTUMESC STEFAN POP
1 iulie 2013 at 10:54
Multumim pentru comentariu, Domnule Stefan Pop!