De la stanga la dreapta: Pr Dr Anton Rus, Calin Diaconu, Pr Dr Ioan Mitrofan

In data de 17 Septembrie, ne-am bucurat mult sa primim vizita distinsilor profesori de la Blaj – parintele Dr. Ioan Mitrofan si parintele Dr. Anton Rus -, cu prilejul primei reuniuni de credinta pe care am dedicat-o rememorarii istoriei asociatiei noastre.

Actiunea a avut loc in proaspat inaugurata sala „Vasile Aftenie”, de pe langa Parohia Adormirea Maicii Domnului din Bucuresti, participand un numar de 35 de credinciosi din toate parohiile Capitalei. Ne-au stat alaturi Pr. Ioan Marcel Danet – spiritualul AGRU Bucuresti si Pr. Constantin Olteanu.

Prilejul intalnirii l-a constituit prezentarea cartii Parintelui Dr. Anton Rus – „CREDINTA in ACTIUNE. O introducere in istoria Asociatiei Generale a Romanilor Uniti A.G.R.U. (1929 – 1948)”. De asemenea, ne-am propus sa aflam – despre oferta Facultatii de Teologie Greco-Catolica de la Blaj, aceasta fiindu-ne prezentata in evolutia ei de catre Parintele Dr. Ioan Mitrofan.

Agristii participanti au putut afla lucruri importante despre modul in care a luat fiinta Asociatia noastra, in anul 1929 – avand drept principal scop promovarea vietii religioase sociale. In spiritul atmosferei generate de Actiunea Catolica (promovata de Papa Pius al XI-lea), AGRU isi propunea sa ofere o solutie crestina la problemele vietii, pornind de la adevarul ca propria desavarsire (propriul bine) nu poate fi obtinut in afara societatii (a binelui comun). Organizarea asociatiei a fost, inca de la inceput, una parohiala – de aceea, ne-am propus impreuna cu Consiliul Director al AGRU Bucuresti, sa meditam asupra formulei „piramida centralizata” – pentru a intari viata sociala a membrilor Bisericii noastre.

Agristi participanti in Sala Vasile Aftenie la intalnirea din 17 Septembrie 2011

In cea de-a doua parte a intalnirii, am reflectat la rolul pe care agristii il pot avea in a descoperi oamenii motivati, acele constiinte pregatite sa asigure crestinatatea zilei de maine. Cum au exprimat distinsii invitati – „generatia inlocuitoare”, careia ii va reveni (din nou!) misiunea emanciparii poporului roman, prin… cultura :-)!

In cuvantul sau de incheiere, Parintele Ioan Marcel Danet a adus un omagiu personalitatilor AGRU Bucuresti din ultimele doua decenii.

Multumim tuturor celor prezenti!